Duminica precedentă, în micul scuar din preajma primăriei şi a Casei de cultură din s. Chetrosu, micii chetroşeni, împreună cu părinţii şi bunicii lor, au asistat la inaugurarea oficială a unui teren de joacă pentru copii.
— Viitorul se naşte din prezent, — a spus în luarea sa de cuvânt Varvara Duminică, consilier sătesc, fost mediator comunitar, iniţiatoarea creării terenului de joacă. — Acesta este un adevăr absolut, de aceea trebuie să investim în prezentul acestei localităţi, acestei ţări. Iar prezentul nostru sunt copiii. Astfel, de faptul care şi cum vor fi investiţiile şi grija de copiii prezentului depinde viitorul nostru, al tuturor.
— Participând la un proces îndelungat de instuiri continuie în materie de participare civică, mobilizare comunitară şi atrageri de fonduri, — ne-a povestit mai apoi Varvara Duminică, — 22 localităţi, unde locuiesc compact sau mixt diverse grupuri etnice, au trecut la partea practică, dând startul companiei „Acţionăm pentru că ne pasă”.
Cum satul Chetrosu este una din comunităţile cu romi, a beneficiat de un mini grant în sumă de 16 mii lei, oferit de Institutul pentru Iniţiative Rurale.
Tema proiectului implementat la Chetrosu a fost „Amenajarea unui teren de joacă pentru copii”. Scopul urmărit de această activitate a fost mobilizarea şi participarea comunităţii în realizarea unui lucru comun pentru toţi locuitorii satului.
— Vreau să menţionez munca grupului de iniţiativă compus din persoane de diferită vârstă şi etnie, — ne-a spus Ion Prodan, primarul localităţii. — Toţi membrii lui au lucrat cu mult interes şi cu o adevărată dedare. Graţie lor atât colectarea de fonduri, cât şi procesul de incluziune şi participare au fost deosebit de active.
— La curăţarea şi pregătirea terenului s-a implicat foarte multă lume, — ne-a mărturisit şi Vasile Cemortan, viceprimarul satului. — Au muncit atât lucrătorii primăriei, angajaţii de la Casa de cultură, cât şi oameni din sat, elevi.
O parte importantă de lucrări a fost îndeplinită de lucrătorii Gospodăriei Comunale din Chetrosu, conduşi de Igor Bunescu.
Este de subliniat faptul, că susţinerea financiară parvenită din partea Administraţiei publice locale valorează 28 mii lei. Însă cu dare de mână s-au dovedit a fi şi unii băştinaşi, între care Grigore Ghilan, directorul Campaniei Aeriene „Terra-Avia”, stabilit la Chişinău, care a donat 12 mii lei. Cinci mii lei a dăruit Ludmila Bunescu, director, „LiudaDent”, câte o mie lei au donat Nicolae Moraru şi Nicolae Temciuc. Financiar au ajutat şi chetroşenii Nicolae Furtună, Vasile Josanu, Andrei Postolache, Mihail Foalea, Artur Cebotaru, Galina Grigoriţă, Viorica Răducan.
Astfel, au fost adunaţi 75 mii lei, sumă investită în amenajarea terenului de joacă.
— Tot respectul pentru persoanele care s-au implicat în realizarea acestei iniţiative, — a spus în cadrul ceremoniei Varvara Duminică. — Printre acei care au demonstrat un mare activism sunt: Diana Ninescu, Rodica Gamidova, Eugenia Chihai, Ludmila Ursac, Eugenia Zuza, Rodica Codrean, Samir Neniţă, Oleg Rădiţă, Vasile Cemortan, Ion Zuza, Livia Furtună şi încă mulţi alţi chetroşeni cu drag de vatra natală.
Prezent la eveniment Igor Grozavu, vicepreşedintele raionului Drochia, a menţionat despre importanţa cumulării de forţe într-o astfel de acţiune.
— Satul Chetrosu, — a spus vicepreşedintele, — mereu a fost localitatea cu oameni de suflet, uniţi întru înfăptuirea de lucruri frumoase şi utile tuturor consătenilor. Iar amenajarea acestui frumos şi multicolor teren de joacă, este încă o dovadă a faptului că chetroşenii, când îşi unesc forţele şi cugetul, sunt capabili de lucruri deosebit de grandioase.
Liuba BULGARU