Virusul va pleca, iar pâinea va rămâne
Oricare ar fi situaţia din ţară şi de pe oriunde, ajunşi în primăvară, agricultorii pornesc a spune aceeaşi rugăciune: Să ne dea Domnul şi anul acesta pâinea cea de toate zilele.
În Republica Moldova şi în întreaga lume bântuie noul virus, spaima milioanelor şi a fiecăruia. Dar nu şi a ţăranilor. Ei atâtea au văzut la viaţa lor, mai ales acei mai cu ani în cârcă, că este greu să-i mai sperii cu ceva. Şi apoi, frica îl apucă pe cel care stă tolănit fără nici o treabă, că el altceva nu are ce face, decât să se teamă. Iar ţăranului nu-i stă nici pasul în loc, nici mintea fără gânduri.
E primăvară şi ţarina îşi cheamă fraţii la muncă. I-a scos în câmp şi pe mecanizatorii de la SRL „Dealul ochiulbean”, din satul Ochiul Alb.
Această întreprindere s-a impus încă ani în urmă printr-o altfel de atitudine faţă de prelucrarea pământului şi creşterea culturilor agricole. Victor Zbancă, directorul gospodăriei, împreună cu specialiştii săi, a decis să insiste pe utilizarea noilor tehnologii agricole, pe procurarea şi încadrarea în muncă a tehnicii performante, autilagului şi inventarului de calitate.
Desigur că aceste idei presupun nu puţine investiţii, cheltuieli financiare, bani grei, la o adică. Însă acceptând şi pledând pentru o atare „directivă”, într-un final eşi în câştig, pe alocuri chiar mare câştig.
Şi anul curent directorul şi colegii lui optează pentru aceleaşi principii, dar şi pentru o îndeplinire calitativă a tuturor lucrărilor agricole.
– După mine, cea mai importantă şi, dacă vreţi, decisivă perioadă din anul agricol îi revine primăverii, – ne declară Marin Dediu, agronom la „Dealul ochiulbean”. – Pentru că anume primăvara se pune baza roadei de peste an. De aceea, noi ne străduim să folosim la maxim atât termenele optime pentru încorporarea seminţelor în sol, cât şi să efectuăm absolut calitativ fiecare lucrare. Pentru că seminţele bune, specialiştii calificaţi şi munca cu tragere de inimă fac în toamnă depozitele doldora de rod.
La moment am încheiat semănatul florii soarelui pe cele 429 hectare planificate. Imediat după semănat, efectuăm stârpirea buruienilor cu anumite preparate. Nu facem această procedură până la semănat pentru a nu pierdea din umeditatea redusă din sol. La o săptămână plantele de floarea soarelui vor fi afară, iar buruianul -lipsă.
După asta urmează c semănatul porumbului şi al soia, lucrarea fiind efectuată concomitent.
Vreau să menţionez, că în gospodărie se ţine cont de rigoriile stării de urgenţă şi ale pandemiei. Avem tot necesarul, informaţia respectivă şi mare grijă. Dar, oricum, virusul va pleca, iar pânea va rămâne.
Liuba BULGARU