Visele nu zboară dacă nu le dai aripi
Toamna e caldă, plină de flori şi cu cerul deschis către muzică, precum o fereastră ce dă nu înspre o grădină, ci înspre un suflet aflat într-o eternă căutare a visului. În aer miroase a sacră închinăciune, a cuvinte scrise direct pe inimă, a valuri de-amintiri și visuri… Visuri realizate…
Cunoscutul și foarte îndrăgitul colectiv – Ansamblul Folcloric „Busuioc”, Centrul de Cultură și Tineret Drochia, conducătoare artistică Galina Pavalencu, de mai mult timp a purtat în suflet un vis sacru – și-a dorit să facă un CD cu cele mai populare melodii, pe care le-a adus în scenă la numeroasele întâlniri cu spectatorii. Și iată de curând artiștii „Busuioc”-ului și-au văzut visul realizat. „Ideea de a avea un CD ne-a urmărit ani la rând şi abia acum am reuşit să-l înregistrăm,” – ne-a mărturisit Galina Pavalencu.
Vineri, la 7 octombrie, colectivul și-a invitat prietenii și susținătorii la evenimentul de lansare, organizat în incinta Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Drochia. În Sala de conferințe abia de au încăput oaspeții, colegii, melomanii, invitații, toți au vrut să fie martori la un eveniment cultural de acest gen, el fiind al doilea în raionul Drochia. Primul CD a fost încris de Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pânzaru.
Lansarea discului compact cu denumirea semnificativă „Busuioc floare de dor» s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, prietenoasă, îmbibată cu melodii populare, culese de la păstrătorii de folclor din satele raionului. Scena muzeului a aparținut doar jubiliarilor, melodiile au fost interpretate, ca întotdeauna, cu suflet, dar mai cu fervoare, pasiune și ardoare, mai cu dispoziție, artiștii fiind alimentați de emoțiile provocate de bucuria evenimentului. Concertul Ansamblului Folcloric „Busuioc” a fost susținut de instrumentiștii Victor Cemortan, Vitalie Țurcanu, Alexandru Morari, Vasile Cebotari și de Vasile Rusu (sunet).
Acest moment important, prilejuit de lansarea CD, a îmbogățit biografia interpretativă și cea culturală a colectivului. Măiestria artiștilor a fost apreciată cu aplauze frenetice, flori și zămbete, dar și cu diplome de apreciere a muncii pe cât de plăcute sufletului, pe atât de dificile, ea fiind legată de multiplele deplasări, repetiții, participări la evenimente culturale din raion, țară și peste hotarele ei.
Albumul conține 12 cântece folclorice autentice din zona nordului.
Întregul eveniment a fost organizat în parteneriat cu Consiliul raional Drochia, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia în frunte cu șefa Cristina Țurcanu.
Ansamblul Folcloric „Busuioc” în 2023 va împlini 35 de ani de activitate. A fost creat de Lucia Bazic, însă în ultimii 22 de ani este condus de Galina Pavalencu, care, împreună cu membrii colectivului Lucia Rotaru, Iacob Marcu, Rodica Ojovan, Aurica Tamazlâcari, Lidia Gutium, Ion Fătu, Silvia Reșetnic, Oleg Roman, Elena Filip, Lilea Șavga, Ninа Gерман, Andrei Grosu, Rodica Postovan, Capitolina Stati-Zaporojan și cea mai tânără interpretă Mary Tizu, pregătesc și aduc în scenă frumoase melodii folclorice, nestemate ale poporului.
Un buchet de mesage de felicitare, flori, versuri cu dedicație și diplome a primit și Galina Pavalencu nu doar în calitate de conducătoare sau interpretă, dar și ca omagiată, care, recent, își sărbătorise ziua de naștere.
Discul compact s-a dovedit a fi un mare succes al ansamblului, care i-a încununat munca de ani de zile.
Valentina CEBOTARI