În acea zi țara noastră a aniversat 25 de ani de independență. În acea zi moldovenii ar fi trebuit să se bucure, să fie fericiți, să zburde pe străzi, să savureze sărbătoarea din plin…
În acea zi, însă, poporul nostru a fost umilit, înjosit, batjocorit și pus la perete. În acea zi democrația, cu toate principiile și valorile ei, a fost făcută praf. „În acea zi” autoritățile au amnistiat 1700 de deținuți și au „băgat după gratii” alți cetățeni nevinovați, care, pur și simplu, au venit să privească manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale. În acea zi demnitarii ne-au făcut de rușine în fața lumii întregi! În acea zi ei au privit spectacolul dintr-o tribună special amenajată, iar oamenii de rând – de după un gard din sârmă…
Cum altfel, decât amorală, umilitoare și degradantă mai poate fi numită o guvernare, care, la 25 de ani de independență, îngrădește (la propriu) dreptul cetățenilor de a privi liber demonstrațiile organizate cu acest prilej?!…
Despre faptul că la data de 27 august, anumite partide din opoziția extra-parlamentară, planifică un miting de protest – se știa demult. Anunțul despre petrecerea acestuia a fost intens promovat pe rețelele de socializare, iar autoritățile nu aveau cum să nu cunoască intențiile protestatarilor. Or, în 25 de ani de independență, mai că fiecare demnitar ori instituție de stat și-a deschis o pagină oficială pe Facebook, Odnoklassniki și etc., unde sunt comentate aproape toate evenimentele social-politico-economice din țară…
Prin intermediul site-urilor de socializare, guvernanții „discută” cu alegătorii mai mult, decât o fac la întâlnirile propriu-zise de pe la Casele de cultură. Tot prin intermediul social-media, guvernanții nu doar „sunt la curent” cu preferințele politice ale cetățenilor, ci pot „monitoriza” și unele tendințe și comportamente anti-sociale ale acestora… Iar dacă mai adăugăm aici și declarațiile ministrului de interne, conform cărora organele de forță dețineau informații operative, precum că protestele din Ziua Independenței vor fi violente și vor degenera în dezordini în masă, atunci rușinea este și mai mare! Or, în loc să prevină astfel de incidente, autoritățile au decis să instaleze garduri de fier. Ca la grădina zoologică, doar că, în rol de „animale” au fost cetățenii Republicii Moldova…
Oare au fost chiar atât de necesare acele măsuri de securitate exagerate?! Oare acea mână de protestatari putea cumva periclita desfășurarea unui eveniment festiv la care participau sute de colaboratori ai organelor de forță și mai că întreg efectivul Armatei Naționale, cu armament cu tot?! Oare despre ce fel de securitate a statului poate fi vorba, atunci când cei care ar trebui să asigure această securitate se tem de câteva zeci de cetățeni nemulțumiți de activitatea conducerii țării?! Oare, la aniversarea a 25 de ani de independență, moldovenii au meritat un astfel de comportament din partea autorităților?!…
P.S. „Uneori, numai atunci când nu primești ceea de ce ești vrednic, îți dai seama că ai primit-o pe meritate”. (Valerii Puerov)
Andrei BULGARU