Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ziua Mondială a Hepatitei-28 iulie 2024 – Glia Drochiană

Ziua Mondială a Hepatitei-28 iulie 2024

0

în contextul Zilei Mondiale a Hepatitei – 28 iulie 2024

Ziua Mondială a Hepatitei (ZMH) este marcată anual, la 28 iulie, și prezintă o oportunitate excelentă de a intensifica eforturile naționale și internaționale privind eliminarea hepatitei, de a încuraja și implica populația în acțiuni de prevenire, diagnostic și tratament și de a sublinia necesitatea unui răspuns global mai mare.

Tema evenimentului pentru acest an este „Este timpul pentru acțiune” și evidențiază necesitatea unei acțiuni de colaborare pentru extinderea accesului la diagnostic și tratament.Pentru a reduce impactul hepatitei la nivel global, Ziua Mondială a Hepatitei pledează pentru acces echitabil la intervenții care salvează vieți.

Este vital să aducem serviciile de prevenire și tratament a hepatitei virale mai aproape de comunități la nivelul asistenței medicale primare pentru a ajunge la populațiile neajunse și pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea. Acționând acum, putem salva vieți, preveni noi infecții, reduce cazurile de cancer hepatic, reduce decesele, reduce costurile de asistență medicală și să atingem obiectivele de eliminare a hepatitei până în 2030. Pentru realizarea acestui scop, OMS solicită țărilor să atingă obiective specifice:

  • Reducerea noilor infecții cu hepatita virală B (HVB) și C (HVC) cu 90%;
  • Reducerea deceselor cauzate de hepatită, ciroză hepatică și cancer hepatic cu 65%;
  • Diagnosticarea acel puțin 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B și C;
  • Administrarea tratamentului adecvat la cel puțin 80% dintre pacienții eligibili.

Totodată, această campanie promovează sporirea gradului de conștientizare privind hepatitele virale, inclusiv rolul major al ficatului în procesele metabolice din organism; riscurile ascunse ale hepatitei și importanța cunoașterii statutului de hepatită. Toate acestea, în cele din urmă, vor contribui la o viață calitativă, sănătoasă și longevivă.

Ficatul îndeplinește în tăcere peste 500 de funcții vitale, în fiecare zi, pentru a ne menține în viață. De aceea este atât de important să acordăm prioritate sănătății ficatului și să cunoaștem starea lui de sănătate.

Pe lângă cunoașterea stării de sănătate a ficatului și căutarea unui tratament, reducerea consumului de alcool, obținerea unei greutăți sănătoase, tratarea hipertensiunii arteriale și gestionarea diabetului zaharat sunt cheia pentru un ficat sănătos.

Beneficiile unui ficat sănătos includ:

  • Viața mai lungă;
  • Protejarea celor dragi împotriva hepatitei;
  • Protejarea altor organe vitale, inclusiv inima, creierul și rinichii, care se bazează pe ficatul sănătos pentru a funcționa.

În republică

  • este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard,
  • este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator,
  • se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor;
  • se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și consumului de droguri prin injectare, de asemenea, pentru asigurarea siguranței injecțiilor.
  • Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

Începînd cu luna octombrie 2020,este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populației la testare. În anul 2023 au fost testate cu TRD la hepatita virală B -80197 persoane, la hepatita virală C -73632 persoane, dintre care 3053 (3,81 %)și 3039 (4, 13%)respectiv, au avut rezultatul pozitiv.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare.

Hepatita virală încă ucide peste un milion de oameni în fiecare an. În lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții în fiecare minut. Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide mai mulți oameni anual decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc, până în 2040.

La nivel global, există un număr mare de persoane nediagnosticate și netratate care trăiesc cu hepatită. Acest lucru trebuie să se schimbe.

Infecția cu hepatită este tăcută și gradul de conștientizare a sănătății ficatului este scăzut. Cele mai multe simptome apar doar odată ce boala este avansată, prin urmare există foarte multe persoane nediagnosticate care trăiesc cu hepatită. Chiar și atunci când hepatita este diagnosticată, numărul persoanelor care urmează să primească tratament este scăzut.

Majoritatea oamenilor descoperă că au hepatită B sau C după mulți ani de infecție tăcută și numai atunci când dezvoltă boală hepatică gravă sau cancer.

Infecțiile cu virusuri hepatitice și decesele pe care le cauzează pot fi prevenite.

Prin asigurarea unei acoperiri vaccinale optime anti-hepatită B, încă de la naștere, se poate scădea numărul de copii cu hepatită cronică B și se poate îndeplini dezideratul de a elimina hepatita B, conform Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) din domeniul sănătății.

Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030 prin vaccinare, teste de diagnosticare, tratament și campanii de educație pentru sănătate.

Mesaje cheie:

  • Este timpul pentru acțiune. Prioritizați eliminarea hepatitei până în 2030. Avem instrumentele, acum avem nevoie de influența dvs.
  • Este timpul pentru acțiune.

Sporiți accesul la serviciile de vaccinare, testare și tratament la hepatitele virale! Persoanele cu hepatită sunt în așteptarea suportului și îngrijirilor medicale. Fie că sunt copii mici sau persoane care-și injectează droguri, unele persoane sunt mai expuse riscului – viața lor contează.

Asigurați informarea, educarea și formarea comportamentului inofensiv al populației pentru prevenirea hepatitelor virale.

Aplicați precauțiile standard la acordarea asistenței medicale tuturor pacienților, indiferent de statutul de infectare, pentru a preveni transmiterea nozocomială a infecției.

Medicii au un rol uriaș în combaterea stigmatizării și discriminării hepatitei.

  • Comunități. Este timpul pentru acțiune. Comunicațiși informați populațiapentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hepatită și pentru aîncuraja pe toți să se testeze.

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *