În anul 2000, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii şi sub patronatul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost iniţiată Ziua Mondială a Inimii, care, de atunci încoace, este marcată anual pe 29 septembrie.
Anul curent genericul Zilei Mondiale a Inimii este: „Dă putere vieții tale!”.
Cu această ocazie în țară vor fi organizate mai multe acțiuni de comunicare și sensibilizare a populației în legătură cu măsurile de prevenție și de profilaxie a bolilor cardiovasculare.
Ieri, 29 septembrie, în piaţa din faţa clădirii Consiliului raional Drochia, câţiva medici de la CMF „Anatolie Manziuc”or. Drochia, au instalat un punct medical mobil. Pe parcursul a câtorva ore ei au testat sănătatea trecătorilor doritori de a-şi cunoaşte starea în care funcţionează inima şi posibilele afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
Trebuie să recunoaştem că trecătorilor le-a plăcut acest serviciu medical oferit gratuit şi, într-un timp, chiar se făcuse coadă la „biroul medical” improvizat. Vizitatorii şi-au dorit să beneficieze de consultațiile specialiștilor, să cunoască despre calcularea riscului cardiovascular, dar şi indicele masei corporale și nivelul presiunii arteriale.
La rândul lor, şi medicii s-au arătat dispuşi să activeze în aer liber şi au rămas „activi” până la ultimul pacient-trecător.
Menţionăm, că anual circa 17 milioane de decese de pe glob sunt cauzate de aceste maladii. Prin infarct miocardic decedează circa 7,3 milioane persoane, iar accidentul vascular cerebral este responsabil pentru 6,2 milioane de decese din totalul mortalității prin boli cardiovasculare.
Statisticele internaționa-le plasează afecțiunile cardiovasculare drept cauza nr.1 de deces.
Bolile cardiovasculare sunt principala pricină a mortalităţii şi în Europa. Se atestează acest durut adevăr atât printre femei, cât și printre bărbați. Maladiile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ jumătate din totalul deceselor.
Republica Moldova nu este o excepţie. Şi în ţara noastră bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populației. Asta face să depășească nivelul mediu european pe parcursul ultimilor 10 ani aproape de 2 ori, alcătuind circa 55-58% din mortalitatea totală. În 2015 rata mortalității prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor de vârsta aptă de muncă a constituit 27,0% comparativ cu 26,5%, în anul 2011.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii împreună cu Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova enumeră doar câțiva pași simpli pentru îmbunătățirea sănătăţii inimii Dumneavoastră. Ele sunt:
* alimentația sănătoasă;
* reducerea consumului de alcool;
* renunțarea la fumat;
* mișcarea și activitatea fizică regulată.
Nelly CIOBANU