Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA: Noi toţi suntem egali
La 1 decembrie în întreaga lume se marchează Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA. Anul acesta la Drochia, tinerii voluntari de la egal la egal „Y-PEER” din cadrul CSPT „Ana” au organizat un flash-mob în scopul conştientizării pericolelor acestei maladii. Acţiunea a fost desfăşurată în parteneriat cu Ludmila Leah, medic infecţionist, Svetlana Nicov, medic ginecolog şi Liliana Moroşanu, medic de familie.
Iniţial, acţiunea organizată de voluntarii „Y-PEER” şi numită „Noi toţi suntem egali”, urma să se desfăşoare în aer liber, pe b-dul Independenţei şi pe străzile adiacente. Acolo, tinerii plănuiau să distribuie pliante informative şi să agaţe în pieptul trecătorilor panglica roz – simbolul cultural împotriva HIV/SIDA. Vremea însă a fost potrivnică, astfel că întreaga acţiune a fost strămutată în incinta holului primăriei oraşului. Aici s-au adunat elevi de la mai toate instituţiile preuniversitare din oraş, care au fost informaţi, prin intermediul pliantelor, cum să se protejeze de infecţiile cu transmitere sexuală, ce înseamnă HIV/SIDA şi care sunt căile de transmitere a acestei maladii. Ludmila Leah, medic infecţionist IMSP Spitalul Raional „Nicolae Testemiţanu”, a menţionat că tinerii, la fel ca toate categoriile de persoane, pot beneficia de consiliere gratuită şi pre-test HIV/SIDA în cab. 230, din cadrul CMF „A.Manziuc”. De asemenea, dânsa a ţinut să menţioneze că atitudinea societăţii privitor la persoanele infectate cu HIV/SIDA s-a schimbat semnificativ în decursul ultimilor ani, aceste persoane fiind acceptate şi înţelese de o mare parte a populaţiei. Liliana Moroşanu, medic de familie în cadrul CSF şi PT „Ana”, ne-a relatat că, deşi medicii de familie cunosc persoanele infectate cu HIV/SIDA, aceştia sunt obligaţi prin lege să păstreze informaţiile referitoare la starea de sănătate a oricărui pacient. În caz contrar, ei pot fi traşi la răspundere conform legislaţiei în vigoare.
Alarmant este faptul că pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o creştere considerabilă a infecţiei HIV/SIDA în întregul raion. Numai în 2015, la evidenţă au fost luate 8 persoane cu HIV/SIDA, iar în perioada 1998–2015 au decedat 22 pacienţi infectaţi cu această maladie. Infecţia HIV/SIDA se înregistrează mai ales în rândul persoanelor tinere, apte de muncă, active sexual. Anual, în republică se înregistrează aproximativ 80 cazuri noi de infecţie HIV în rândul femeilor însărcinate.
Marcela VOVC