Data de 15 ianuarie, zi în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, este marcată în R. Moldova ca Ziua Naţională a Culturii. Această zi are o semnificatie simbolică pentru poporul ţării, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu. Noi nu numai că vorbim limba lui Eminescu, dar avem aceleaşi valori spirituale şi culturale.
Evenimentele ce s-au produs vineri la Drochia au o conotaţie culturală profundă. Semnarea acordurilor de intenţie au avut loc în ajunul zilei de 15 ianuarie, ziua când s-a născut Marele Eminescu. Iată de ce, întâlnirea de suflet dintre delegaţia din judeţul Botoşani, România, şi administraţia raionului Drochia a demarat de la monumental lui Mihai Eminescu, unde au fost depuse flori întru omagierea poetului şi au fost primele strangeri prieteneşti de mâni ce ulterior, pe parcursul zilei, aveau să dezvolte relaţii mai profunde şi mai oficializate.
În această zi, fiind şi martori la evenimentul de semnare a Acordului de parteneriat, lucrătorii de cultură din raion au ascultat şi primit cu drag frumoase mesage de felicitare cu acest indicat prilej. Petru Ababei, şef, Secţia cultură a Consiliului rational Drochia, pe lângă cuvintele de recunoştinţă pentru munca înfăptuită pe parcursul anului, a înmânat diplome pentru merite deosebite şi succese remarcabile în promovarea valorilor culturii în comunitate unor instituţii cultural din raion: Biblioteca publică raională “Iulian Filip”, Şcoala de muzică pentru copii,Şcoala de pictură, Muzeul ţinutului natal din s. Nicoreni, Colectivul “Busuiocul”, Drochia, Formaţia de dansuri populare “Izvoraş”, Casar raională de cultură, Casa central de cultură, Biblioteca pentru copii, Şcoala de arte Pelinia, Ala Bugai şi Cristina Ţurcanu, secţia raională de cultură,Svetlana Gureanu, directoarea muzeului s. Nicoreni, Silvia Jaman, cond. Formaţiei “Firicel de busuioc”, Popeştii de Jos, Alexandra Nelipovschi, directoarea muzeului istoric şi etnofolcloric Sofia, Vera Marcoci, directoarea, muzeul “N.Gribov”, Gribova, Cristina Jitaru, directoarea Casei de cultură Ţarigrad, Irina Cinic şi Maria Tartacovschi, contabile, secţia cultură.