În Republica Moldova, 10% din populație sunt membri de partide.
Conform datelor prezentate de Asociația Promo-Lex pentru anul 2016, numărul moldovenilor cu carnete de partid este de 228 692. Și asta numai în cazul celor 28 de partide care și-au prezentat rapoartele la CEC. Per total, însă, în Republica Moldova sunt înregistrate 45 de partide politice!.. (Aproximativ câte un partid și-o zdreanță pentru fiecare raion, cu tot cu municipii…).
Totuși, această cifră impresionantă pare a nu fi pe placul Centrului de Politici și Reforme (CPR). Săptămâna trecută, organizația a venit cu propunerea de a simplifica procedura de înregistrare a partidelor politice. Reprezentanții CPR susțin, că majoritatea statelor din Uniunea Europeană au reguli extrem de flexibile pentru procedura de înregistrare a unui partid. „De regulă, numărul de 3-10 membri fondatori este suficient, simbolic sau chiar normativ”, consideră instituția.
La noi, însă, pentru înființarea unui partid este nevoie de, cel puțin, 4000 de membri!…
Deși logica (și un simplu calcul) ne demonstrează că, pentru un stat ca Republica Moldova, „cantitatea” partidelor și a membrilor acestora este anormal de mare, CPR-ul este de altă părere. În concepția instituției actuala legislație cu privire la partidele politice este una restrictivă. Iar modificarea acesteia va porni un proces de reformare a clasei politice în mod natural, fără acțiuni spontane, menite să voaleze realitatea în interesul partidelor de la guvernare… (Sună frumos, nu?!)
Mai pe scurt, Centrul de Politici și Reforme propune reducerea numărului minim de membri fondatori ai unui partid politic la un singur membru!… Cică asta va:
- Asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor la libertatea de asociere, de a alege și a fi ales;
- contribui la restabilirea încrederii cetățenilor în partidele politice, odată cu apariția a noi partide și noi lideri politici la nivel local, regional și național;
- alinia legislația Republicii Moldova cu privire la partidele politice la cele mai bune practici europene, inclusiv va ține mai bine cont de recomandările și aprecierile Comisiei de la Veneția;
- servi drept exemplu de voință a Legislativului de a remedia o nedreptate socială și o barieră în democratizarea statului…
Întâmplător sau nu, argumentele CPR-ului sunt similare celor aduse de promotorii și susținătorii votului uninominalo-mixt. Întâmplător sau nu, inițiativa CPR a survenit cu o zi înainte ca deputații cointeresați (și cei care se declarau categoric împotrivă) să voteze comasarea acestor două proiecte de modificare a codului electoral. Întâmplător sau nu, dar niciunul din cele 45 de partide (și nici societatea civilă) nu a reacționat la propunerea Centrului de Politici și Reforme…
Astfel, chiar dacă 10% din populația țării sunt membri de partide, atitudinea politică a acestora este egală cu zero. Mulți dintre ei, pare-se, au și uitat că fac parte dintr-un partid…
Și asta pentru că, din numărul total de partide doar nouă sunt funcționale (sau active) în plan politic. Celelalte hibernează bine merci și se trezesc doar în prag de electorale sau atunci când „colegii mai mari” le servesc cu mămăliguță pentru a mai „rupe” niște voturi de la concurenți…
În acest context, simplificarea procedurii de fondare a unui partid politic este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova. Or, asta ar putea duce la apariția a zeci și sute de așa-numite partide-satelit. Mai ales că politicul autohton este corupt până-n măduva oaselor și chiar mai adânc…
Prin urmare, avem toate șansele de a deveni o țară a partinicilor. O țară a cărei economie va depinde exclusiv de numărul turiștilor străini și „investițiile” acestora în suvenire… Pentru că o lume întreagă ne va privi ca pe un zooparc de dihănii cu insigne și carnete de partid…
P.S. „Democrația este ca o grădină zoologică: oamenii sunt conduși de berbeci, cu ajutorul câinilor”. (Andrzej Majewski)
Andrei BULGARU