Calitatea vieții de mâine depinde de calitatea educației azi

0

În deceniile următoare calitatea vieții va depinde de calitatea educației generației de azi. Educația copiilor trebuie să fie o prioritate, atât la nivel de instituții ale statului, la nivel de comunități locale, cât și la nivel de fiecare familie. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, a justiției, inclusiv, în domeniul educației preșcolare, preuniversitare și universitare, depinde de profesionalismul și calitatea lecțiilor de viață oferite azi generației tinere.

Natalia Zuza este educatoare la Instituția de Educație Timpurie nr.1 „Florile Dalbe” din orașul Drochia. Angajată a fost din 2005, în calitate de lucrătoare tehnică. Dar dragostea față de copii a predominat peste toate alte ocupații și îndeletniciri ocazionale. Și-a văzut visul realizat când a fost admisă la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălți, facultatea „Pedagogie, Psihologie și Asistență Socială”, specializarea „Pedagogia învățământului primar și Pedagogia preșcolară”, calificarea: Învățător în învățământul primar. Educator în învățământul preșcolar”. În 2016 a obținut titlul de Master în Științe ale Educației la Universitatea de Stat din Tiraspol.
Dar până a promovat programele de studii superioare, de licență și master în pedagogia preșcolară, Natalia, în perioada tuturor vacanțelor studențești, se angaja la IET nr.1, unde activau mama ei Tamara Aramă și sora Svetlana Eșanu. Acolo făcea primii pași în profesie, mai des în calitate de ajutor de educator. Iar când a fost angajată în conformitate cu actul de studii ce îi confirma profesia, a avut-o alături pe Eugenia Țârlea, o educatoare profesionistă, care împărtășea cu drag experiența sa de ani cu tânăra specialistă.
Ludmila ȘMIGON, metodistă, IET nr. 1: „Natalia s-a dovedit a fi o uceniță stăruitoare, ea absobea și prelua experiența de la educatorii și colegii mai în vârstă, de la mentorul ei Eugenia Țârlea, dar le combina cu cerințele programelor moderne pe care le studiase pe băncile universității. Acum, după mai mulți ani de activitate, Natalia Zuza își dezvoltă cu succes propriile abilități, punând în serviciul de educație a copiilor, pe lângă cunoștințele acumulate, aptitudinile sale, și talentul, pe care îl dezvoltă permanent în cadrul ocupației de suflet. Are câteva generații de copii pe care i-a ridicat, de fiecare dată dezvoltă un parteneriat de invidiat cu părinții. Organizează ședințe interactive, serbări, concursuri și sărbători cu participarea activă a părinților. Și ei o ascultă. Iar ca să le fie interesant și captivant copiilor lor, se implică în activități cu ardoare. Le prezintă online părinților informații zilnice despre ocupațiile copiilor, discută și analizează aspectele din procesul de educație”.
Natalia Zuza consideră, că studiile universitare sunt doar temelia profesiei, dar pentru a merge în pas cu viața este necesar de a învăța permanent, aproape zilnic, dacă educatorul doreșțe să obțină performanțe deosebite în activitate. Cele mai importante achiziţii ale personalităţii în preşcolaritate sunt: „extensia Eu-lui, formarea conştiinţei morale, socializarea conduitei.” Și, desigur, creșterea profesională. Muncă cu copiii preșcolari au motivat-o să participe cu idei novatoare în cadrul Concursului profesional „Pedagogul anului”, în cadrul căruia se încadrează profesorii, învățătorii și educatorii. Debutul a fost în anii precedenți, însă anul acesta i-a revenit Locul I.
Mariana DARII, șefă, IET nr. 1: „La etapa locală Natalia a ocupat Locul I, comisia a fost satisfăcută de pregătirea fetei. La concursul raional, desfășurat în cadrul IET nr.5, concurenta noastră a învins toate participantele, demonstrând, pe lângă activitatea programată, un produs în domeniul educativ, elaborat în format PPT. Educația digitală devine prioritară în activitățile cu copiii mici. Educatoarea noastră este creativă și permanent se autoperfecționează. Preferă să aplice în munca cu copiii tehnologii informaționale, multiplică tematică orelor și captivează la maxim atenția discipolilor”.
Natalia Zuza este nu doar educatoare, dar și elevă, permanent învață, studiază, descoperă, aplică noul în orice activitate posibilă. Dorința, insistența, activismul, dedicația și vocația sunt oportunitățile sale în procesul de însușire eficientă a experiențelor noi, a cunoştinţelor noi şi în formarea de noi capacităţi, de priceperi intelectuale. Toată această muncă de o consistență maximă a ajutat-o să-și apere merituos și pe cinste noua treaptă de calificare – Gradul didactic I, fiind atestată de specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării.
Tatiana TACU, specialistă în domeniul educației timpurii, Direcția Educație: „Natalia Zuza este o specialistă competentă și cu inițiativă în domeniul profesat, în implementarea documentelor de stat cu privire la procesul de educație timpurie. Demonstrează flexibilitate la schimbarea de produse în domeniul respectiv. A demonstrat abilități de un bun organizator și moderator în cadrul seminarelor raionale. O participare activă prin propuneri eficiente a demonstrat la editarea Ghidului metodic raional „Evaluarea copiilor în Instituția de Educație Timpurie”. În cadrul instituției este membră a Comisiei de atestare profesională. Și le reușește pe toate. Natalia este persoana, care nu prietenește cu negația, niciodată nu spune „NU!”
Valentina ROMANCIUC, șefă, Secția management, curriculum și formare profesională: „Natalia Zuza este o specialistă, deși tânără, dar foarte bine pregătită, cunoaște și posedă tehnologiile moderne. A partipat la Concursul raional „Pedagogul anului” cu o Prezentare de succes „Impactul Programului „Kinostudia” în facilitarea învățământului în preșcolaritate”, utilizând programul respectiv în educația digitală preșcolară, or, activitatea cadrului didactic fără tehnologii moderne și fără gadgeturi deja nu mai poate comodă, ușoară și convenabilă”.
Dumitru ENI, pre-ședinte, CR Drochia a Federației Sindicale a Educației și științei: „Natalia Zuza este o activistă pe cinste. Se încadrează și participă activ la Spartachiada pedagogilor, organizată o dată la doi ani între angajații instituțiilor de învățământ din raion. Întotdeauna reprezintă câteva probe sportive la semifinala zonală, apoi la cea republicană. Este suflul echipei, optmistă și mereu cu zâmbetul pe față, îi îmbărbătează și pe ceilalți participanți să aibă încredere în puterile proprii și să creadă sincer că sunt cei mai buni. Știind-o activă și principială, colegii au înaintat-o ca membră a Comitetului sindical din Instituția de Educație Timpurie nr.1„Florile Dalbe”. Respectiv, participă activ și se implică în viața grădiniței, dar și la unele măsuri din afara instituției, în activități raionale. Fiind o persoană căreia îi place sportul, practică voleiul, elemente din atletică, are competențe la sărituri în lungime etc.
În același spirit își educă și cei doi băieți, ca să fie sănătoși, îi invață să practice sportul, are grijă de sănătatea lor și îi trimite la tabăra de întremare a sănătăți.”
Discipolii, copiii din grupele de educație ale Nataliei Zuza, sunt norocoși. Educatoarea lor, interesată de tot ce este nou în domeniu, aplică metode noi și interesante în favoarea copiilor, inventează aspecte de animație în promovarea ideilor frumoase pentru ca copiii să asimileze mai ușor conținutul prezentării.
Natalia Zuza, deși înregistrează performanțe deosebite în activitatea sa de lider în procesul de educație de calitate, este pe cât de talentată, pe atât de modestă, dar și deschisă pentru colegi. Pe materia însușită și deja cunoscută nu aplică griful „secret”, împarte cu dărnicie și destoinic averea de cunoștințe și pricepere, capacitățile de o înaltă calitate, motiv pentru care colegii și administrația o apreciază ca fiind o educatoare foarte dedată profesiei sale și micilor dicipoli, dar și amabilă, săritoare la nevoie, cu suflet bun.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *