Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Optimizarea: pro şi contra – Glia Drochiană

Ion RECEAN, șef, DÎTS Drochia

— Dle Ion Recean, în cadrul şedinţei curente a CR, proiectul de decizie „Cu privire la optimizarea unor instituţii de învăţământ” a provocat discuţii aprige. Până la urmă, el nu a fost votat.

Ion RECEAN, șef, DÎTS Drochia
Ion RECEAN, șef, DÎTS Drochia

— Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să vedem din ce se formează bugetul instituţiilor. Guvernul RM, din an în an, majorează, suma-standard “per elev”, în 2015-2016 ea a ajuns la 9603 lei. Numărul de elevi, conform legislaţiei, se racordează la un coeficient constant: pentru clasele primare el este 0,75, pentru elevii de la gimnazii – 1,00 şi pentru liceeni – 1,22, astfel fiind calculat numărul de elevi ponderaţi, la care se înmulţeşte suma de 9603.

— Şi suma obţinută este prevăzută pentru toate tipurile de cheltuieli din şcoală?

— Ba nu. Normativele ministeriale mai prevăd câte 450 de mii de lei pentru fiecare şcoală, indiferent de numărul de elevi. Dar din contul a toate instituţiile de învăţământ se formează componenta raională pentru învăţământ, anul acesta cota-parte este de 3 la sută.

— Cum a apărut pe ordinea de zi proiectul optimizării unor instituţii de învăţământ?

— Chestiunea nu este nouă, tot timpul întreţinerea şcolilor mici este mai scumpă. Dar odată cu trecerea la noile condiţii de finanţare acest lucru s-a făcut mai evident.

— Vă referiţi…

La gimnaziile din Pervomaiscoe, Şalvirii Vechi şi Şalvirii Noi, unde costurile pentru un elev în 2015 au constituit, respectiv, 18261 lei, 21650 lei şi 18988 lei. Pe când Gimnaziul Şuri a cheltuit doar 8716, Ochiul Alb – 8967, Dominteni – 11927 lei.

— Cum se face „acoperirea” deficitului de buget?

— Din componenta raională a învăţământului. În 2013 în aceste scopuri au fost alocaţi 900 de mii de lei, în 2015 această cifră a crescut până la 2 165 000 lei.

— Şi pentru 2016 sunt făcute calculele?

— Anul acesta din „buzunarul comun” vor fi alocate 2 442 000 lei. Dar aceste mijloace sunt destinate dezvoltării instituţiilor, transportării elevilor, întreţinerii lor la cămine, efectuarea reparaţiilor etc.

— În ce constau propunerile referitoare la optimizare?

— Gimnaziul Şalvirii Vechi să fie transformat în şcoală primară-grădiniţă cu transportarea elevilor din clasele gimnaziale la Maramonovca, Şalvirii Noi – în şcoală primară cu transportarea elevilor la Zguriţa, Pervomaiscoe – în şcoală primară cu transportarea elevilor la Liceul rus din oraş.

— Dar cadrele didactice?

— Aproape o jumătate din ele sunt de vârstă pensionară, de la 3 până la 8 discipline sunt citite de nespecialişti.

— Adică rezerve sunt?

— Sunt. Deşi acum consilierii nu au dorit să voteze, oricum o vor face, deoarece reorganizarea instituţiilor este un imperativ inevitabil al timpului.

A dialogat Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *