Vizita „O zi în teritoriu” a fost de bun augur
Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ), din an în an, diversifică și își îmbogățește arsenalul mijloacelor de activitate cu noi forme și metode. Zilele trecute, un grup din trei reprezentanți ai FSEȘ, s-a aflat în vizită în raionul Drochia. Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „O zi în teritoriu”.
Inițial, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, a avut o întrevedere cu Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia. Discuția a fost una constructivă, soldată cu un schimb de opinii privind relațiile dintre Administrația Publică Locală și sindicate – ambele ca reprezentante ale angajaților în colectivele de muncă și rolul lor în întocmirea Convențiilor Colective în teritoriu, ale Contractelor colective (CCM) și Contractelor individuale de muncă (CIM), respectarea drepturilor social-economice ale salariaților. Evenimentul s-a produs la inițiativa organelor naționale ale sindicatelor, ele fiind susținute atât de structurile raionale, cât și de APL. Mai apoi, membrii delegației au avut o întâlnire benefică cu o parte dintre membrii Biroului Executiv (BE) al Centrului Sindical Ramural Teritorial Drochia din Domeniul Educației și Științei (CSRTDDEȘ).
La reuniune, împreună cu Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, s-au convocat colegele dumnealui: Nadejda Lavric, vicepreședinta federației, Ana Arnăut, șefa Secției protecție social-economică, cât și membrii Biroului Executiv raional: Natalia Garam, vicepreședinta CSRTDDEȘ, Dina Polevoi și Silvia Prodan, ambele în funcție de președinte ale comitetelor sindicale (CS) locale.
Subsemnatul, în cadrul ședinței Biroului Executiv a subliniat că, la moment, Centrul Sindical din Educație Drochia numără 1926 de membri, întruniți în 73 de organizații sindicale primare (OSP). Sindicalizarea educațională în raion constituie 91,49 la sută. Din componența Biroului Executiv fac parte 7 persoane. Anual, organizăm o ședință plenară și 5-6 ședințe ale biroului. Numai în ultima perioadă au fost audiate, pe diverse probleme, rapoarte ale OSP din gimnaziile Dominteni, Drochia, Gribova, Pelinia, Mîndîc, grădinița din s.Sofia.
Centrul Sindical acordă o atenție sporită instruirii în domeniile securității și sănătății în muncă. În 2020 și în 2023, la solicitarea directorilor de școli și grădinițe, cu aportul Centrului, au fost organizate câte 2 seminare de instruire. Concomitent, în aceeași materie, au fost instruiți și președinții comitetelor sindicale (CS).
Sintonizăm și chestiunile de informare atât a președinților CS, cât și a membrilor de sindicat. În acest sens instruim președinții CS în cadrul școlii sindicale raionale cu o frecvență de 3-4 ori pe an. Fiecare OSP este abonată la cotidianul sindical „Vocea poporului”. Pentru ca instruirea sindicală să fie cât mai eficientă, discutăm problemele în speță. La ultima ședință, de exemplu, am discutat articolul „Sancțiunile disciplinare: greșeli tipice”, publicat în revista „Кадры и заработная плата”. Fiecărui președinte al CS i-au fost înmânate aceste explicații pentru a fi cât mai fermi și consecutivi în apărarea drepturilor social-economice ale angajaților.
Ne informăm și discutăm diverse comentarii și din revista „Dreptul muncii”. Dar documentul de căpătâi este și rămâne a fi Codul Muncii al Republicii Moldova (CM).
Legătura strânsă și colaborarea permanentă cu membrii de sindicat fac organizația sindicală raională tot mai combativă. Astfel, până în 2021, se încălcau flagrant drepturile la acordarea concediilor profesorilor-pensionari, care activau în instituțiile educaționale. Chiar dacă art.299 din Codul Muncii stipula: „cadrele didactice din instituțiile de învățământ, angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art.55, pe o perioadă de, cel puțin, un an de studii… beneficiază de un concediu de odihnă plătit” de 62 de zile calendaristice, lor li se acordau doar 45-47 de zile de concediu. Adică se acordau concedii doar pentru perioada lucrată. Atunci un grup de profesori-pensionari din gimnaziile Moara de Piatră, Chetrosu și Țarigrad a solicitat explicații în presă. Acestea au fost aduse de subsemnatul în articolul de problemă „Activități …sub sabia lui Damocle”, publicat în „Glia Drochiană” din aprilie 2021. Cu regret, articolul de problemă a fost calificat de unele persoane incompetente drept o publicație de critică, încălcând ulterior multe drepturi ale sindicatului.
Dar de atunci, în pofida tuturor criticilor, acordarea concediilor profesorilor-pensionari a trecut pe alt făgaș. Actualmente, în școlile noastre activează peste 150 de persoane pensionate. În martie, curent, în OSP ale Educației și Științei a demarat campania de raportare. E plăcut, când la adunarea de dare de seamă și alegeri de la Gimnaziul Moara de Piatră profesoara Elena Popovici sublinia, că numai datorită sindicatului profesorilor-pensionari, care mai activează în instituții, li se acordă corect și pe deplin zilele respective de concediu. Am avut cazuri când, prin intermediul instanțelor judiciare, am salvat un director de școală de la ocnă, iar un președinte al CS, în urma unei eliberări ilegale din funcție, a fost restabilit în funcție.
Natalia Garam a menționat, că în vizorul atenției sindicatelor de ramură se află problema restabilirii sănătății angajaților și copiilor lor. În ultimul timp, Casa Națională de Asigurări Sociale acordă tot mai puține foi balneare angajaților din sistem. În această situație, Biroul Executiv al sindicatului nostru procură bilete de tratament la Sanatoriul „Codru”, cu program restrâns, pentru 12 zile. Numai în ultimii 3 ani au fost procurate 64 de foi sanatoriale în sumă de peste 600 mii lei. Acestea au fost repartizate, în primul rând, în instituțiile cu deficit de buget, în organizațiile mici, în care zeci de ani nimeni nu și-a întărit sănătatea. De miracolul vacanțelor s-au bucurat și cei 55 de copii, care s-au odihnit în taberele de vară.
Deoarece organele responsabile nu au anunțat la moment, că sunt unele modificări la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, nr.1231, anexa nr.2, din 12 decembrie 2018 privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, subsemnatul, președinte al Centrului sindical a mers în 2023 în toate OSP, aducând explicațiile de rigoare pe marginea legislației modificate. Ca urmare, au fost rectificate plățile pentru vechimea în muncă la peste 25 de salariați.
– Substanțial este rolul Sindicatului Educației și Științei din raion în stabilirea relațiilor de parteneriat, – au subliniat Dina Polevoi și Silvia Prodan, membre ale Biroului Executiv.
În 72 de organizații primare au fost negociate și semnate Contracte colective de muncă, clauzele cărora se îndeplinesc cu demnitate de administratori. Aceste CCM stau și la baza încheierii Contractelor individuale de muncă, semnate între angajator și angajat.
Totodată, membrii delegației CG al FSEȘ au indicat și asupra unor lacune, care mai persistă în activitatea Centrului Sindical al Educației și Științei Drochia. S-a accentuat asupra momentului de intensificare a muncii de promovare sănătoasă a rolului Sindicatului Educației și Științei în tendința de apărare a drepturilor social-economice ale salariaților, creării unei imagini veridice, reale, autentice a reprezentaților salariaților printre membrii de sindicat în colectivele de muncă. Mai lasă de dorit intensificarea capacităților OSP în fortificarea rândurilor membrilor de sindicat, amplificarea rolului CCM și CIM în apărarea intereselor salariaților.
Delegația CG al FSEȘ și-a programat și câteva vizite în unele Organizații Sindicale primare din raion. De data aceasta oaspeții s-au deplasat la Gimnaziul „Victor Coțofană” din s. Chetrosu, dar și la Grădinița nr.1 „Florile dalbe” din or. Drochia. Ambele OSP au participat la Concursul Național „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, organizat de CNSM în 2023. Aceste două organizații sindicale, demonstrând și argumentând realizările și succese colectivelor respective, s-au bucurat de aprecierea meritată de către membrii juriului (respectiv, „mențiune” și Locul III, „GD” a scris despre acest eveniment).
În cadrul vizitei acestor instituții le-au fost acordate ajutoare materiale pentru munca eficientă a organizațiilor sindicale.
Vizita de lucru „O zi în teritoriu” a fost una eficientă și de bun augur, cu premise favorabile de continuitate.
Dumitru ENI, președintele Centrului Sindical Ramural Drochia
din Domeniul Educației și Științei